Newspaper weaving - Sanomalehtipunontaa


Mukavaa Jouluaaton aattoa Sinulle,

Minulla on tänä jouluna ollut ilo päästä osallistumaan Minnan DIY-joulukalenteriin, jossa kädentaitajat ovat jakaneet ihania jouluaiheisia askartelu-, leivonta- ja koristeluideoita. Kiitos, Minna, että sain olla mukana ja Hyvää Joulua!Joulukuun alussa askartelupöydälläni syntyi pino joulukortteja, ja kun joulukortit olivat jo matkalla vastaanottajilleen, oli mukava tehdä jotain aivan muuta: Sanomalehtipunontaa!

Sanomalehti on mainio askartelumateriaali. Sitä on aina saatavilla ja se on paitsi edullista myös yllättävän kestävää ja helposti työstettävää. Netissä on paljon ohjeita sanomalehtipunontaan (katso vaikka hakusanaparilla ’newspaper weaving’), ja onpa aiheen tiimoilta perustettu myös keskusteluryhmiä Facebookiin.

Jotta sanomalehti kestää punomista ja pintakäsittelyä, pitää sanomalehti joko taitella tai rullata punokseksi. Jos valitsee rullaamisen, tulee rullattavan suikaleen leveyden olla vähintään 5 cm. Silloin punoksesta tulee riittävän kestävä. Itse käytin materiaalina tablet-kokoisia Helsingin Sanomien sivuja, jolloin yhden rullan pituudeksi tuli hieman yli 30 cm.

Rullaamisessa hyvä apuväline on pitkä neulepuikko (esim. koko 2,5), jonka ympärille suikale pituussuunnassa hieman viistosti kierretään. Kun rullan kiristää tiukasti puikon ympärille riittää, että kiinnittää suikaleen levittämällä paperiliimaa vain suikaleen päähän. Kun liimaa ei levitä koko rullan pituudelle, säilyttää rulla myös taipuisuutensa punonnassa.

Kun paperisuikale rullataan neulepuikon ympärille tulee rullan toisesta päästä hieman kapeampi kuin toisesta. Tämä on tärkeää, sillä rullat kiinnitetään toisiinsa työntämällä rullan päät sisäkkäin. Kiinnittämiseen voi käyttää liimaa, mutta se ei ole aina edes tarpeen, jos rullat työntää riittävän pitkältä matkalta sisäkkäin.Tähän huurteisen valkoiseen pöytäkoristeeseen käytin pohjana paperimassakartioita, jotka päällystin rullatulla sanomalehtipunoksella. Paperimassakartion sijaan pohjan olisi voinut pyöräyttää myös tavallisesta askartelukartongista. Kiersin sanomalehtirullat vieri viereen aloittaen kartion alareunasta. Punosten jatkokohdat kiinnitin liimalla. Kun koko kartio oli päällystetty maalasin pinnan kahteen kertaan valkoisella akryylimaalilla. Valkoinen gesso olisi sopinut tähän yhtä hyvin.Latvatähdet on stanssattu pahvista ja värjätty sinisellä askarteluvahalla. Jokaisen tähden sisällä on grillitikku pitämässä tähteä pystyssä, ja joulun jälkeen tähdet voi nostella kartioiden päältä pois ja laittaa kartiot säilytyslaatikkoon sisäkkäin.Yhdestä punosrullasta syntyy myös helppo tähtikoriste joulukuuseen: Rulla taitellaan viiteen yhtä pitkään osioon, asetellaan sakarat tähden muotoon ja kiinnitetään päät liimalla yhteen. Samalla voi myös kiinnittää tähden pitkät sivut muutamalla liimatipalla toisiinsa. Kun liima on kuivunut, voi tähden maalata mieleisellään akryylimaalilla.

Tähdet ovat helppoa ja nopeaa askartelupuuhaa vaikka lasten kanssa tehtäväksi.


Rullattu sanomalehtipunos taipuu helposti myös punotuksi tähdeksi:


Joulun jälkeen kannattaa kokeilla myös lahjapaperin käyttöä punontamateriaalina. Kaikki paperit eivät välttämättä kestä työstämistä, mutta vahvemmista käärepaperilaaduista saa varmasti mukavaa materiaalia vaikkapa korinpunontaan. Kierrätystä parhaimmillaan, siis!

Hyvää ja rauhallista joulua toivottaen,
post signature

2 comments